Jaspis

Název Jaspis pochází od řeckého jaspis, který používal již Plinius nebo z perštiny ysam. Chemicky je to oxid (kysličník) křemičitý a odrůda křemene. Jaspis je zeleně, žlutě nebo i jinak zbarvená směs chalcedonu, křemene a často i opálu. Od chalcedonu se liší tím, že není průsvitný.

Vznikl tak, že se v trhlinách, kde se nerostné součástky po utuhnutí horniny horkými roztoky znovu rozkládaly a křemitý gel, který se tím uvolňoval byl zanesen do trhlin a tam z něj vykrystalizoval velmi jemnozrnný až celistvý křemen s chalcedonem a s různými barvivy jako jsou hnědel, krevel a chlority.

Tvrdost má 6-7. Časté je i jeho barvení.

Zelený jaspis s pravidelnými skvrnami se nazývá třeba heliotrop. Jeho název Helios – Slunce a trepa – měnit se, protože byl často používán při pozorování Slunce.

Jaspisy se odedávna zpracovávaly jako drahé kameny. Vyráběly se z nich pečetidla, drbná glyptika, řezané rukojeti, spony, ozdobné knoflíky, držadla. Používal se také jako vynikající kámen k výrobě amuletů. A vlastně rytím do nich se zrodila nová technika šperkařství – glyptika, kde se odkrývají rytím jednotlivé barevné vrstvy a tak vytvářejí různé vzory.

Nejznámějšími jsou ale jaspisy z nalezišť Kozákov, kterými jsou ozdobeny stěny Svatováclavské kaple Svatovítské katedrály a a stěny kaplí na Karlštejně. Zejména kaple sv. Kříže je zdobena 2 496 kameny. Jedná se hlavně o červené jaspisy.

Ze spisů Holanďana Anselna Boetia se dozvídáme o nesmírné oblibě těchto kamenů v období renesance. Popisuje například velkou stolní desku z císařových sbírek, složenou z různobarevných podkrkonošských jaspisů tak, že znázorňovaly krajinu. Deska byla současníky považována za jeden ze sedmi divů světa.

Nesmírné bohatství jaspisových předmětů najdeme v sálech leningradské Ermitáže. Jsou tam sloupy a několikametrové vázy, často vyrobené z jednoho kusu. Byly zhotoveny mistry brusiči z Petrodvorce a Sverdlovska a jsou z carských sbírek z nalezišť na Urale v okolí Orska, která jsou známa svou neobyčejnou pestrostí.

Krásné opracované indické jaspisy jsou shromážděny ve sbírkách indických maharádžů.

Jaspis se považoval za kámen, který má vliv na gynekologii – je to symbol porodu. Tento symbol patrně vznikl tak, že rozlomíme-li tento kámen, má ve svém nitru několik dalších kamenů. Od Babylóňanů přešel tento symbol porodní funkce jaspisu do řecko-římské oblasti, kde se udržela až do středověku. Marbode, biskup z Rouenu v XI. století, upřesňuje, že jaspis, je-li přiložen na břicho, ulevuje ženě při porodu. Když se jaspisem zatřese, lze slyšet zevnitř zvláštní zvuk, jako kdyby ukrýval ve svých útrobách další kameny. Účinek gynekologických a porodních kamenů přímo vyplývá z jejich podílu na lunárním principu nebo ze stavby, která je odlišuje a ukazuje na výjimečný původ. Jejich magická podstata je jejich životem, neboť „žijí“, mají „pohlaví“ a jsou „těhotné“. Ostatní kameny a kovy žijí rovněž, ale jejich pohlavní život je klidnější, jejich sexualita mlhavější. Vyrůstají uprostřed země v ospalém rytmu a pozvolna dozrávají. Například diamant je podle Indů „zralý“, ale křišťál „nezralý“.

Tato představa souvisí s proměnným zráním kovů v alchymii.

V Apokalypse sv. Jana (4,3) se říká: „a ten, kterýž seděl, podoben byl obličejem kameni jaspisu …“. Pseudo-Denys L°Aréopagita upřesňuje, že zelená barva označuje „vrchol mládí“ a že tento symbol se hodí na věčnost a Stvořitele, který má radost z nepomíjejícího mládí.

Astrologicky je tento kámen přiřazen znamení Panny, podle Chaldejců a Babyloňanů, Vodnáře podle Egypťanů a Ryb podle Byzantinců.

Protože mu byla ve starověku připisována magická a léčitelská síla, byl používán jako ochrana před závratěmi, zvyšoval chuť k jídlu, léčil ženské choroby a ochraňoval před strašidly a zklamáním v lásce.

V léčitelství jej používáme při léčbě ledvin a močového měchýře, omezování krvácení a tvorbu hemeroidů, zlepšuje funkci žaludku, střev a jater, údajně pomáhá léčit i dnu.

Odpovídá první základní kořenové čakře, protože je schopen upozorňovat na negace a strachy, které mají sídlo v této čakře. Meditace a držení tohoto kamene (zejména Heliotropu) očišťuje a posiluje fyzický potenciál.