Achát

Achát je polodrahokam, který byl oblíbený již v antice, a pro své zbarvení se mu připisovalo spojení s Měsícem nebo planetou Merkur. Je složen z vrstviček jemně vláknitého křemene, chalcedonu a opálu. Název je odvozen pravděpodobně od prvního jména naleziště, což byla řeka Achates (v dnešní době se jmenuje Dirillo) na jihu Sicilie. Acháty často tvoří drůzy, jakési jeskyňky, v jejichž středu se nacházejí krystaly křišťálu, ametystu nebo záhnědy. Podle kresby v achátu se určují i jeho jména – jako obláčkový, okatý, zřítelnicový atd. K achátu patří i sardonyx, který má proužky červenohnědé a bílé a onyx, který je pruhovaný černě a bíle. My se můžeme na krásné acháty podívat v naší nejsvatější místnosti – kapli Svatého Václava v katedrále sv. Víta, která je celá obložena acháty a v jejichž žilnatině je prý vidět celá historie naší země. Hned za dveřmi se ukazuje v žilnatině achátu hlavička Hitlera.

Achátu se také používalo pro rytiny a jeho vrstevnatost byla využívána při tvorbě gem (glyptika), kdy se odstraňují některé části vrstvy a vznikají vynikající umělecká díla. Tato tvorba byla rozšířena hlavně v renesanci a umělecká díla byla velmi drahá. Je známo, že císař Rudolf II. koupil pro svou sbírku sardonyx s rytinou znázorňující triumf nevlastního vnuka římského císaře Augusta Germanika za 12 tisíc dukátů. Tato gema je známa jako Gemma Augustea a je uložena v muzeu ve Vídni.

Některé acháty jsou pórovité, hlavně pocházející z Brazílie, a toho se využívá při umělém přibarvování. Toho využívali už staří Řekové a Římané, jak nám sděluje historik Plinius starší. Umělým barvením můžeme dosáhnout téměř všech barevných odstínů. Nejstarší je barvení na černo, tím vzniká černě a bíle zbarvený onyx. Prakticky se to provádělo tak, že se vhodný achát máčel několik týdnů v medu. Med pomalu vnikal do vrstviček, až je úplně prostoupil, pak se ponořil do kyseliny sírové a cukr z medu se změnil na černý uhlík.

U nás se nacházejí krásné a velmi tvrdé acháty (ty nejdou barvit) v okolí Lomnice nad Popelkou a Nové Paky. Nejznámější jsou ale naleziště v Podkrkonoší, zejména v nalezišti Kozákov, kde se nacházely již v době Karla IV.. Ten prý dokonce sám (jak píše Václav Hájek z Libočan ve své Kronice české z r. 1547) v roce 1357 strávil několik dnů v kraji pod Kozákovem, aby mohl sám poznati a dohlédnouti na sběr drahých kamenů, které se na jeho rozkaz tam sbíraly. Zřejmě chtěl sám dohlédnout na obklady svatováclavské kaple.

V žilkách achátu lidé hledali božské bytosti a připisovali mu různé magické schopnosti, například jak odvrátit špatné počasí, nebo původně ve starověku pomáhat závodníkům při sportovních výkonech, nebo jako erotický stimulans pro ženy.

V ranokřesťanském spise Physiologus se uvádí, že lovci perel, přivazují kousek achátu na provázek a háží jej do moře. Perly a achát se prý vzájemně přitahují a potápěčům pak stačí jen sledovat motouz a perly vytáhnout. Perly jsou symbolem Ježíše Krista, zatímco achát symbolizuje sv. Jana, protože on nám ukázal perlu ducha a řekl: „Pohleďte, toto je Beránek, který snímá hříchy světa.“ Středověký přírodovědec Lonicerus připisoval achátu v souvislosti s jeho pestrým zbarvením schopnost přinášet pestré a rozmanité sny. Podle některých mystiků achát pomáhá získat svému nositeli výřečnost a duchaplnost. Pseudo Albertus Magnus uvádí, že achát s černými žilkami pomáhá překonávat těžkosti „posiluje srdce, dodává člověku sílu, oblíbenost, veselost a lásku a pomáhá překonávat nepříjemnosti“.

Sen o achátu se vykládá podle zbarvení kamene. Pokud má oko, tak znamená hmotné štěstí, je-li černý, můžeme očekávat nesoulad v mezilidských vztazích.

Léčení drahými kameny je založeno na vzájemné interakci biopole (aury) člověka s vibrací kamene. Jelikož každý achát je jedinečný, je třeba individuálně změřit, zda onen kámen je vhodný pro dotyčného člověka nebo ne. Nevhodný kámen může i uškodit. Pokud to neumíme změřit, použijeme svou intuici a vybereme si ten kámen, který si náš „přitáhne“. Nesmíme ale zapomenout na časový faktor. Kámen je vhodný pro nás v tomto okamžiku, ale za nějakou dobu už může být indiferentní (neškodí ani nepomáhá) nebo dokonce škodlivý. Proto trénujte svoji intuici nebo si jej nechte změřit od někoho, kdo s tím má zkušenosti.