Jadeit

Světlezelený ozdobný drahokam z hustých částí minerálu jadeitu, příbuzný nefritu. Jeho jméno je odvozeno od španělského piedras de ijada -bederní kámen.

V mladší době kamenné byl často opracováván do podoby seker. V Číně jej pokládali za nejušlechtilejší ze všech minerálů, především pro krásu jeho výbrusu, přičemž se uplatnily jeho překrásné barevné odstíny. Často jakoby zářil z vnitřku. Čisté smaragdově zelené kousky jadeitu byly ceněny nejvýše a symbolizovaly čistotu, moudrost a odvahu. Už okolo roku 3000 př.n.l. se z něj vyráběly rituální rekvizity a ozdoby a v polovině 2. tisíciletí př.n.l. i plastiky ryb, ptáků a draků. Nepominutelná krása těchto předmětů vedla k víře, že jadeit přináší nesmrtelnost. Amulety z jadeitu se kladly mrtvým na ústa, tvář, prsa. Z přelomu našeho letopočtu je znám nález dvojice pochovaných v jadeitovém rouchu při Mančchengu. Bylo zde nespočet jadeitových destiček pospojovaných zlatým drátem, že tvořilo jakési brnění mrtvol. V současné době jsou opracovávány velké bloky jadeitu na plastiky, bohaté na figurální výzdobu (krajiny, zahrady). Opracování jadeitu je v Číne dodnes živým uměleckým řemeslem, které používá řeč symbolů a forem. Chladivá hladkost leštěného povrchu jadeitu (jü) se v básních často porovnává s pokožkou krásné ženy a mnohé metafory se sexuálním podtextem mají svůj původ v názvu jadeitu (např. nung-jü – jadeitová hra – soulož). V taoismu je „jadeitový císař“ (Jü-Huang-ti) nejvyšší bytostí na nebesích. Jadeit tedy byl symbolem státní moci. V této době měl větší hodnotu jako zlato.

Stejně vysoko cenili i jadeit ve starém Mexiku, a to již před olméckou epochou (v 9. stol. př. n.l.) a zhotovovali z něj kultovní plastiky. Zelený minerál (aztécky chalchihuitl) se používal mimo jiné i jako minerál na výrobu srdečnách symbolů, které byly kladeny do kamenných krabiček obsahujících popel mrtvých knížat. Jedna z vodních bohyň se jmenovala Chalchihuitlcue (Ta, jež je v jadeitovém rouchu). Hieroglyfický znak pro drahokam se ve starém Mexiku vztahoval zejména na jadeit a zřídka na tyrkys. Zajímavé je, že stejně jako v Číně, i zde měl v určité době vyšší hodnotu než zlato.

V historických dobách jsou známy největší naleziště v Číně a Barmě. V Číně je to v oblasti Tibetu, a byl zde nalezen blok o hmotnosti 160 tun. V Americe jsou nálezy z Kalifornie, Guatemaly, Mexika a Kolumbie.

Používání tohoto kamene jako materiál pro plastiky nebo pro výrobu korálků je výhodné k jeho používání i k léčení. Jelikož jeho barva v mnoha odstínech zelené souvisí se čtvrtou čakrou, lze jej použít k posilování srdce. Jelikož je ale také podobný nefritu, používá se i k léčbě a posilování ledvin a močového měchýře. Dále je používán i při bolestech hlavy a zmírňuje bolesti zubů a nespavost.

Astrologicky je připisován znamení Raka. Vybíjíme ve vodě a nabíjíme na Slunci. Může jej poškodit ohěň.